11.07.2024

Pärnu muusikafestival on oma asutamisest alates regulaarselt propageerinud uut muusikat ning igal suvel tuleb Pärnus esitamisele eesti autorite uudisteoste maailmaesiettekandeid. Kui mullu oli selleks Jüri Reinvere „Narride laev“ Eesti Festivaliorkestri ja Paavo Järvi esituses, siis sel aastal on Paavo Järvi eestvedamisel eesti autoritelt uudisteoste tellimist tihendatud.

Festival jätkab Pärnus eesti autoritelt uudisteoste tellimist ja esitamist. Pärast kontserte see muusika ka salvestatakse, mis on dirigent Paavo Järvi üks eesmärke viia eesti heliloojate väärt muusika Eesti kuurortlinna festivalilt rahvusvahelise auditooriumi ette.

Kui millest möödunud aastal kõlas Pärnus esmakordselt saksamaal resideeruva eesti helilooja ja esseisti Jüri Reinvere „Narride laev“siis sel aastal tuuakse suvepealinnas maailmaesiettekandele mitmekülgse ja rahvusvaheliselt ühe tuntuima eesti helilooja Tõnu Kõrvitsa akordionikontsert. Selle esmaettekanne toimub 13. juulil Pärnus ning selles teoses soleerib EFO ees tippakordionisolist Ksenija Sidorova. Kontsert on ühtlasi Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkestri esimene taaskohtumine sel suvel Pärnu festivali publikuga.

Lisaks on käivitanud Paavo Järvi festivali kunstilise juhina uue programmi uudisteoste tellimiseks eesti heliloojatelt, millega jätkatakse ka järgmistel aastatel ning kus eesmärk on tuua igal aastal Pärnus publiku ette eesti naisheliloojate looming. Tänu uuele algatusele tulevad juba sel festivalil Pärnus esiettekandele kaks täiendavat uudisteost.

16. juulil Pärnu muusikafestivali galal kõlab esmakordselt Maria Kõrvitsa kammerteos „irdumine/sulam“ trio Martine Värnik (oboe), Paula Ernesaks (metsasarv) ja Kärt Ruubel (klaver) esituses. Ning 18. ja 19. juuli Pärnu muusikafestivali mõlemal lõppkontserdil toovad Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester maailmaesiettekandele Helena Tulve orkestriteose „Wand’ring Bark“ (Laev ulguveel).

„Helena Tulve oli meie resideeruv helilooja juba 2012. aastal ning tänaseks on ta kujunenud üheks Eesti mõjukamaks heliloojaks ja ühtlasi suunanäitajaks nooremale põlvkonnale, sealhulgas tema õpilasele Maria Kõrvitsale. Mul on väga hea meel, et esitame maailma esiettekandeid kahelt nii andekalt heliloojalt, kelle mõlema hääl on väga erinev ja omanäoline,“  selgitab Paavo Järvi uue programmi esimeste autorite valikut.

Mullu tuli Pärnus maailmaesiettekandele üks eesti autori uudisteos – Jüri Reinvere „Narride laev“ (On the Ship of Fools / Auf dem Narrenschiff), mis ilmus plaadistatuna mõned kuud tagasi rahvusvahelise plaadifirma Alpha Classics väljaandes ning on praegu rahvusvahelises muusikameedias arvustamisele. Eestisse jõuab plaat esmakordselt Pärnu festivali raames ning Jüri Reinvere „Ship of Fools“ plaadiesitlus toimub 13. juulil kell 14.30 Pärnu kontserdimaja fuajees.

Varem on Eesti Festivaliorkester ja dirigent Paavo Järvi Pärnus esmaettekandele toonud ja seejärel plaadistanud järgmist muusikat eesti autoritelt: Erkki-Sven Tüür „Mythos” ning „Estonian Premieres” album Tõnu Kõrvitsa, Helena Tulve, Ülo Kriguli, Tauno Aintsi ja Lepo Sumera loominguga.

Pärnu muusikafestival on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi Akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ning Paavo Järvi juhtimisel ja juhatamisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on tuuritanud väärikates kontserdimajades üle Euroopa, samuti esinenud BBC Promsil Albert Hallis. Orkester esineb alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus, Pärnu muusikafestivalil. Lähem info www.parnumusicfestival.ee 

Pärnu muusikafestivali 2024. aasta fotogalerii link:  https://parnumusicfestival.ee/pressifotod/galerii-2024/

Lisainformatsioon: Kristjan Hallik, Pärnu Muusikafestivali peakorraldaja, tel 56 568 754

Similar Posts