Ksenija Sidorova (akordion). Foto: JLA

Ksenija Sidorova (akordion) on vaieldamatult maailma juhtiv klassikalise akordioni tutvustaja, keda kiidetakse kui „valgustavat“ (The Telegraph) ja kes mängib „vaimustusega, stiilselt, oma hoiakuga ja laitmatult virtuoosselt“ (ZealNYC).

Sidorova karismaatilised esitused ei demonstreeri mitte üksnes tema instrumendi unikaalseid omadusi, vaid ka tema enda intensiivset kirge ja hingematvat võimekust. Tema repertuaar hõlmab muusikat rohkem kui kolmest sajandist, alates J. S. Bachist kuni Václav Trojanini. Astor Piazzolla ja Erkki-Sven Tüüri kontserte on ta esitanud üle maailma – viimast sageli koostöös Paavo Järviga. Ta on kirglik uue muusika propageerija, kellele on kirjutatud mitu akordioniteost.

Sidorova esineb koos klassikamaailma juhtivate orkestrite, dirigentide ja kammermuusikutega. Ta on salvestanud mitu tunnustatud albumit, viimati „Piazzolla Reflections“ (Alpha, 2021), mida Gramophone kiitis kui „hiilgavalt mängitud [ja] kaunilt salvestatud“ plaati.

Sidorova alustas akordionimängu rahvapärase akordionimängu taustaga vanaema julgustusel kuueaastaselt oma kodulinnas Riias ning suundus hiljem õppima Londoni Kuninglikku Muusikaakadeemiasse. Alates 2016. aastast on ta Kuningliku Muusikaakadeemia assotsieerunud liige, 2021. aastal sai temast Kuningliku Muusikaakadeemia liige (Fellow of Royal Academy of Music) ja alates 2023. aasta septembrist on ta klassikalise akordioni külalisprofessor.

Ksenija Sidorova (akordion). Foto: JLA